menu dibawah nie...
Cara-caranya mudah ja pun..
- pastikan ayam,ikan dicuci dengan bersih-bersih.(kalau nk bagi hilangkn hanyir ikan dan ayam tersebut ambil 2@3 biji limau nipis@ limau kasturi,perah limau tersebut biar dlm 2 @ 3 minit,lepas2 cuci la ikan dan ayam tue) dan tambah sedikit garam untuk diperap.
- bahan nk peramkan ikan dan ayam 2 senang ja kat rumah kita selalu dok ada kita ambil ja. (rempah kari ayam/ikan jenama apa pun xkisah,bawang putih dan bawang kecil kuantiti ikut suka)
- ambil bawang kecil (4ulas) /bawang putih (2ulas) tumbuk bahan tersebut sehinggan hancur tapi jangan terlalu lumat sangat nanti xsedap.
- selepas 2 campur dengan rempah kari tadi dalam setegah paket kecil, kalau nk sepaket pun xdak masalh.
- tumbuk semula sehingga sebati kemudian tambah sedikit gula jangan banyak sangat nanti ada rasa payau...
- Selepas bahan rempah tersebut siap,gaulkan dengan ayam/ikan tersebut biar selama beberapa minit.
- Selepas itu sudah boleh bakar.(kalau tgk iakn/ayam nmpk kering sikit tambahlah sedikit minyak masak,titik mengunakan serai)
- Dah masak tunggu apa lagi jom ar makan..nyummy..nyummy..nyummy cicah pulak dengan ayaq asam perhhhhhhhhhhh!!! apa nk dikata meleleh ayaq liuq...SELAMAT MENCUBA.....!!!
No comments:
Post a Comment